IT afdelingen teveel controle geven (of gebruikers)

IT afdelingen concentreren zich op de performance, stabiliteit, beveiliging van de BI tool. Hierbij wordt gekeken naar welke tool het laagste risico biedt. De informatiebehoefte van de business wordt hierin niet meegenomen. Gebruikers aan de andere kant zullen alleen kijken naar de functionaliteiten, de mogelijkheden. Wat de impact hiervan is op het beheer van de software inclusief de beveiligingsmogelijkheden wordt hier niet in meegenomen.

 

De informatiebehoefte negeren

Eén van de grootste fouten is de mismatch tussen wat het systeem kan en wat de gebruiker wenst en nodig heeft. Dit lijkt een open deur, maar veel business intelligence projecten lopen hier tegenaan. Vooraf dient duidelijk gespecificeerd te worden welke functionaliteiten gebruikers nodig hebben en welke BI tools hier over beschikken. Wanneer een gebruiker de beschikking moet hebben over interactieve rapportages of zelf analyses moet kunnen maken is het belangrijk dat deze mogelijkheden in de geselecteerde tool beschikbaar zijn.

 

Training en gebruikersacceptatie onderschatten

Het budget wordt vaak bepaald aan de hand van de licentiekosten en een korte training voor de gebruikers. Aangezien de functionaliteiten de laatste jaren flink zijn uitgebreid volstaat een korte training meestal niet meer. Het korten op de training heeft tot gevolg dat de gebruikers het systeem niet ten volste kunnen benutten. Daarnaast worden nieuwe medewerkers die instromen nadat de implementatie reeds heeft plaats gevonden, vaak vergeten. Zij krijgen helemaal geen training.

 

Toekomstige informatiebehoefte negeren

De vraag naar Cloud oplossingen wordt steeds groter. Dit geldt ook voor BI oplossingen. Wanneer je deze vraag kunt verwachten binnen de organisatie is het niet wijs om software te kiezen die deze mogelijkheid niet biedt of waar deze functionaliteit niet op de roadmap staat van de leverancier. Het zomaar aannemen dat een leverancier dit in de toekomst gaat bieden kan leiden tot hoge kosten op het moment dat dit niet het geval is.

 

Geld willen besparen door Business Intelligence in zijn geheel te vermijden

Bijna 80% van de analyses binnen een organisatie wordt gedaan met gebruik van tools als Excel en Access. Dit is goedkoop, makkelijk en vaak erg snel. Hier kleven echter ook grote nadelen aan. Deze tooling kan slechts gigabytes aan informatie aan in plaats van terabytes. Daarnaast kijkt men niet naar één versie van de waarheid. De kans is groot dat iedere analyse een eigen definitie bevat, met name als de analyses vanuit diverse hoeken vanuit de organisatie worden aangeleverd. Een foute definitie betekent foute informatie welke grote gevolgen kan hebben wanneer hierop gestuurd gaat worden. Een ander groot nadeel is de beveiliging en operationele risico’s. Er is geen controle over wie er bij de data kan en wat zij er mee kunnen doen. 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven