Human Resource (HR) afdelingen hebben wereldwijd een groot scala aan gegevens. Business Intelligence (BI) is de ontbrekende schakel om deze massa aan gegevens om te zetten in waardevolle informatie. Deze informatie wordt gebruikt als fundering voor beslissingen die op alle niveaus binnen een organisatie worden gemaakt. De HR afdeling beheert grote hoeveelheden informatie over werknemers zoals: profielen, arbeidsvoorwaarden, pensioenen, opleidingen, etc. Dus waarom zou je deze gegevens niet gebruiken voor bijvoorbeeld werving en selectie, kostenbeheersing of het verbeteren van de productiviteit? Door BI op verschillende niveaus van HR door de gehele organisatie te implementeren, zorgt dit ervoor dat het bedrijf de gegevens goed kan analyseren en erachter komt waar de werkelijke waarde ligt.  

 

BI en HR hebben een belangrijke gemeenschappelijke deler: het optimaliseren en organiseren van de beschikbare middelen. Bij HR houdt dit in dat ze uit een grote bak de beste kandidaten selecteren en ervoor zorgen dat de nieuwe werknemers gemotiveerd en productief zijn. Als we het over BI hebben kunnen we zeggen dat BI de sleutel is om de meest waardevolle data te identificeren en het dan omzetten naar waardevolle informatie. Dan kom je tot de volgende vraag: waar en hoe gebruik je BI binnen HR? 

 

Hoewel het waar is dat BI onmisbaar is voor HR-afdelingen wordt BI niet vaak op deze afdelingen gebruikt. Eén van de belangrijkste redenen waarom BI niet binnen HR-afdelingen wordt gebruikt is dat HR data veelal de meest vertrouwelijke gegevens van een bedrijf zijn. Het is vaak moeilijk om toegang te krijgen tot deze informatie, zelfs op bestuurlijk niveau. Moderne BI oplossingen erkennen dit probleem en lossen dit op door middel van flexibele beveiligingsniveaus. Dit is absoluut noodzakelijk aangezien het hier privacy gevoelige gegevens van werknemers betreft. 

 

Business Intelligence is uitgegroeid tot een belangrijke sleutel als het gaat om het analyseren van de werkelijke waarde van het personeel binnen een organisatie. BI koppelt namelijk de prestaties van het bedrijf aan personen en teams. HR kan zo de belangrijkste vaardigheden en demografische gegevens van hun eigen personeel analyseren en beoordelen of deze mensen de organisatie helpen bij het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen. BI kan dus gebruikt worden om toekomstige HR-trends te voorspellen. Hoe dient de werkpopulatie eruit te zien? Welke aanpassingen aan het huidige personeelsbestand zijn nodig om de toekomstige doelstellingen te behalen? 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven