Nog zaken als de werkkostenregeling, de premiebeschikking of de auto van de zaak onder de loep nemen  voor het einde van jaar zodat u straks optimaal geniet van de fiscale en financiële voordelen? Hieronder enkele tips.

De werkkostenregeling
Heeft u het volledige budget uit de werkkostenregeling nog niet benut, overweeg dan uw personeelsleden te laten profiteren door bijvoorbeeld het schenken van een royaler kerstpakket of een verhoging van de eindejaarsbonus.

De premiebeschikking
Check de sector waarin de Belastingdienst uw organisatie heeft ingedeeld goed en bekijk of dat de premies juist berekend zijn. Check met name de voorgedrukte formulieren van de fiscus waarin uw gegevens reeds zijn vermeld, deze kunnen fouten bevatten of incompleet zijn. Vraag direct een herziening aan bij ontdekking van eventuele fouten.

De auto van de zaak
Nu vanaf 2016 de bijtelling van de auto van de zaak omhoog gaat, is het financieel aantrekkelijk om personeel dat in 2016 toe is aan een nieuwe auto, nog dit jaar van auto te laten wisselen. Enige uitzondering van de verhoging is de volledige elektrische auto die extra zuinig rijdt. Zelfs als u uw leasemaatschappij de afkoopsom van de lopende contracten laat berekenen, kan de aanschaf van een auto van de zaak dit jaar voordeliger zijn. De lagere bijtelling geldt trouwens alleen als de datum van de tenaamstelling voor 1 januari 2016 valt.

Andere fiscale voordelen zijn er nog te behalen op gebied van werknemersregelingen, zoals bij het opnemen van het levenslooptegoed of bij het aangaan van personeelsleningen.

Het opnemen van het levenslooptegoed
Hiervoor geldt alleen nog in 2015 de fiscaal aantrekkelijke 80 procentregeling. Het restant, 20 %, kan onbelast opgenomen worden. De regeling geldt voor het bedrag van de aanspraken op 31 december 2011. De levensloopregeling eindigt definitief bij het nog in dit jaar opgenomen tegoed. Het toetsingsinkomen wordt in het jaar van uitbetaling hoger, waardoor ook eventuele rechten op toeslagen verminderen. Bij uitbetaling dient u dan ook in het kader van de zorgplicht de werknemer te waarschuwen deze inkomenswijziging door geven aan de fiscus via Mijn toeslagen. Zo kan worden voorkomen dat er toeslag terugbetaald dient te worden.

De personeelslening
Bij een aan een werknemer verstrekte lening waarbij deze minder of geen rente betaald, is er sprake van rentevoordeel. Dit rentevoordeel is belast tenzij de werknemer de lening gebruikt voor het kopen, onderhouden of verbeteren van zijn eigen woning. In dat geval geldt een nihilwaardering voor het rentevoordeel in de werkkostenregeling. Belangrijk om te weten is dat deze nihilwaarding per 1 januari 2016 komt te vervallen. De nihilwaardering voor het rentevoordeel van een personeelslening voor de aanschaf van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter blijft wel bestaan.

Bron: www.hrpraktijk.nl, 6 en 11 november 2015, Lianne Bouman

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven