Business Intelligence is een echte rage in bedrijven over de hele wereld, met name als het gaat om cloud-based BI-oplossingen. Op Gartners jaarlijkse lijst van grootste technologische en zakelijke behoeften van CIO’s staat BI zelfs bovenaan, gevolgd door cloud computing. Maar wat is cloud BI nu eigenlijk en waarom is het belangrijk?

Cloud computing en SaaS
Gartner definieert cloud computing als een stijl van computergebruik waarbij schaalbare IT-oplossingen als een dienst aan externe klanten via het internet worden geleverd. Het SaaS-deel van cloud computing verwijst naar software die op deze manier wordt geleverd. Software as a Service betekent eigenlijk dat uw bedrijfssoftware live op een apparaat beschikbaar is, met toegang via het internet in plaats van installatie op uw computer of op een lokaal bedrijfsnetwerk. Dit betekent dat u de software overal kunt openen, op elk moment en op elk apparaat, zolang u verbonden bent met het internet.

Kenmerken van cloud computing en SaaS zijn:

 • On demand - in plaats van te betalen voor een eenmalige installatie op een lokale computer of server, wordt cloud software gebruikt indien nodig.
 • Pool van middelen - de informatie in een data warehouse kan worden verspreid op verschillende plaatsen tegelijk en kan worden gedeeld met andere bedrijven of gebruikers.
 • Overal toegang – informatie kan geraadpleegd, opgehaald en geanalyseerd worden vanaf elk apparaat, in elk deel van de wereld.
 • Nieuwe economie - verschuiving van CAPEX naar OPEX.
 • Verminderde beheerskosten - cloud-based software kent extreem lage onderhoudskosten, aangezien er geen lokale installaties te beheren zijn. Dit betekent ook een snellere implementatie.
 • Green IT - een gemeenschappelijke server vermindert de benodigde stroomvoorziening en koelsystemen, wat leidt tot lagere CO2-uitstoot.

Wat is cloud BI?
Business intelligence is het proces van het verzamelen van gegevens en deze om te zetten in betekenisvolle informatie met behulp van software, instrumenten en methodieken. Dit helpt bij de besluitvorming van elke organisatie. BI is echter niet altijd snel genoeg om alle vragen en zakelijke behoeften te voldoen. Als business intelligence in SaaS-vorm is uitgebracht, heet dat ‘cloud BI’. Het kan gemakkelijker worden gebruikt dan een traditionele BI-tool, doordat er lagere kosten zijn en het gemakkelijker te implementeren is. Omdat het gebruik maakt van schaalbare cloud-infrastructuur, kan het ook worden gebruikt door meer mensen tegelijk.

Waarom zou het MKB investeren in business intelligence en business analytics?
Veel kleine en middelgrote bedrijven hebben geaarzeld om te investeren in business analytics en business intelligence, omdat het vrij duur is in termen van licenties, infrastructuur en onderhoudskosten. Maar met de opkomst van cloud BI verandert dat. Kleine en middelgrote bedrijven zijn nu ook in staat om BI-software te gebruiken. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld patronen ontdekken in hun verkoopgegevens over het hele jaar, of zien dat een bepaalde verkoper veel meer deals sluit dan anderen. Business Analytics stelt bedrijven in staat om deze en andere trends zien in hun bedrijven. Met cloud BI is het nu makkelijker voor bedrijven van elke omvang om BI-tools in te zetten.

Waarom zou u kiezen voor cloud BI?
Cloud BI heeft veel voordelen ten opzichte van andere oplossingen.

 • Kosten / investering - cloud business intelligence is gemakkelijk en goedkoop te implementeren en zorgt sneller voor return on investment. Er zijn ook geen hardware- of setup-uitgaven.
 • Betrouwbaarheid en schaalbaarheid - cloud computing maakt gebruik van meerdere beveiligde locaties voor data-opslag en is ideaal voor het herstel op elk punt om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Cloud oplossingen ondersteunen een aantal gelijktijdige gebruikers zonder extra kosten of vertragingen.
 • Gratis automatische software-updates en onderhoud
 • Flexibiliteit - SaaS-oplossingen kunnen snel worden aangepast om gebruikers toegang te geven tot nieuwe data-analyse- en rapportage functies.
 • Sharing-mogelijkheden – delen op afstand
 • Focus op kernactiviteiten – dankzij deze tools kunnen ondernemers zich richten op de groei van het bedrijf.

Meer weten over cloud BI? Neem contact op met BI Right!

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven