Een Agile aanpak voor software ontwikkeling is aan te raden voor diverse redenen, maar het heeft ook voorwaarden die als een groot nadeel gezien kunnen worden. Als je de Agile principes toe wil passen, is het belangrijk om zeker te zijn dat jij, je projectteam en het management de nadelen kennen en er mee akkoord gaan.

Lijst van mogelijke nadelen bij gebruik van Agile:

  • Actieve betrokkenheid en nauwe samenwerking met de gebruiker zijn van belang tijdens de gehele ontwikkelingscyclus. Zo garandeer je dat het juiste product ontwikkeld wordt. Het vraagt echter veel van de gebruikers, qua tijd en betrokkenheid, gedurende het hele project.
  • De vereisten van het product veranderen tijdens het ontwikkelingsproces. Dit is waar Agile om draait: flexibiliteit. Groot nadeel is dat het moeilijk vooraf te voorspellen is wat er precies aan het eind geleverd gaat worden en hoe lang de ontwikkeling duurt. Dit maakt het moeilijk het project te definiëren en er een vaste prijs aan te hangen. Er is een duidelijke visie en discipline met harde deadlines nodig om de focus te houden en het project ook echt af te ronden.
  • Met Agile is flexibiliteit in de vereisten van het product nauwelijks voldoende. De vereisten mogen zo flexibel zijn dat het pas duidelijk wordt net op tijd voor ontwikkeling en ze mogen met veel minder detail beschreven worden. Nieuwelingen in het team hebben hierdoor echter weinig informatie tot hun beschikking om het product eigen te maken. Het kan zorgen voor miscommunicatie en verwarring bij medewerkers die niet gewend zijn zo flexibel te werken.
  • Testen is geïntegreerd in de gehele ontwikkeling. Dit verzekert kwaliteit tijdens het hele project zonder aan het eind een lange en onvoorspelbare testfase te hebben. Je hebt echter wel gedurende het hele project testers nodig, die bovendien elk moment klaar staan om nieuwe toevoegingen te testen. Dit kost misschien meer tijd en geld dan alleen een testfase aan het eind, maar de verzekering van kwaliteit en tevredenheid over het product maakt dit allemaal goed.
  • Je hoort vaak dat Agile ontwikkeling intensief is voor de ontwikkelaars. De noodzaak om alles 100% te testen en veelvuldig te herhalen, is erg vermoeiend. Het is dus van belang daar niet nog meer stress aan toe te voegen en een tempo te vinden dat hier rekening mee houdt.

Wij geloven echter dat al deze nadelen het waard zijn. Software is ingewikkeld, mensen zijn ingewikkeld en het enige dat zeker is in projecten is verandering. De onzekerheid van projecten wordt juist geholpen door er met een Agile behandeling mee om te gaan.

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven