Nu we meer en meer in een informatiemaatschappij leven, groeit de rol van informatiemanagement binnen organisaties. Er is een virtuele wereld ontstaan waarin consumenten ook op grote schaal informatie produceren. Bovendien zijn we steeds afhankelijker van ICT. Wat is informatiemanagement nu precies en waarom is het zo belangrijk voor organisaties?  

 

Informatierevolutie

Tegenwoordig houden enorm veel mensen zich bezig met informatie. Van meer dan de helft van de organisaties binnen onze economie is informatie de corebusiness. De informatierevolutie van de afgelopen jaren heeft onze maatschappij ingrijpend veranderd, net zoals de manier waarop mensen informatie vastleggen, gebruiken en verspreiden. Informatie gaat snel en gemakkelijk de wereld rond. Dit heeft vele voordelen, maar maakt de samenleving ook kwetsbaar. De afhankelijkheid van ICT is bijvoorbeeld groot en er liggen vele gevaren op de loer, zoals hackers, virussen en oplichting. Belangrijke informatie vind je overal, tot en met de kleinste chip in je bankpas of mobiele telefoon.  

 

Kansen informatiemanagement

Informatiemanagement draait niet alleen om het managen van informatie, er komt veel meer bij kijken. Het bevindt zich op het snijvlak van business en ICT. Het kan kansen bieden voor organisaties en bijvoorbeeld ICT-kosten verlagen. Het afstemmen van vraag en aanbod op het gebied van ICT is belangrijk, net zoals het zorgen voor een gezonde informatiehuishouding. Het werkgebied is op te delen in drie categorieën: Strategie, Structuur en Uitvoering. Hiermee raakt het dus diverse niveaus binnen de organisatie: van management en directie tot de ICT-afdeling en alle medewerkers. Dit maakt het organiseren ervan ook zo complex. Bovendien spelen de grootte, complexiteit en mate van volwassenheid van uw organisatie een rol. 

 

Aan de slag 

Wilt u grip op de ICT-kosten krijgen? Wilt u begrijpen wat er op dit gebied allemaal beter kan en hoe de financiële middelen beter ingezet kunnen worden voor ICT? Dan is het zaak om aan de slag te gaan met uw informatiemanagement. Hierbij zijn de volgende zeven basisrollen essentieel: informatiestrateeg, bedrijfsstrategieadviseur, ICT portfoliomanager, informatiearchitect, procesoptimalisatieadviseur, trendwatcher en communicatiespecialist. Aan het profiel en de competenties van de informatiemanager wordt steeds meer aandacht besteed, blijkt uit onderzoek door CapGemini. Hieruit bleek ook dat zijn werkveld ontzettend breed is en dat er een bredere blik op het vakgebied en de bijbehorende uitdagingen nodig is. Hier wordt verder onderzoek naar verricht. 

 

Informatiemanagement: een veelomvattend vakgebied dat veel voor uw organisatie kan betekenen. BI Right! ondersteunt u hier graag bij. Neem contact op voor meer informatie!  

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven