De scrum-aanpak is geliefd bij velen. Er zijn dan ook een aantal duidelijke voordelen. Toch heeft scrum ook een andere kant. BI Right! zet de voor- en nadelen van de methode op een rijtje.

Voordeel 1: oplevering in kleine stukjes

Met de scrum-aanpak levert het team telkens kleine ‘hapklare brokken’ binnen het project op. Men werkt duidelijk in stappen, waardoor op tijd bijgestuurd kan worden als het nodig is. Je kunt de status en voortgang van het project goed in de gaten houden. Bovendien kunnen de opgeleverde delen al in gebruik worden genomen.


Voordeel 2: multidisciplinaire teams

Binnen scrum-projecten werken mensen samen die ieder een geheel eigen rol hebben. Dit werkt effectief en verhoogt de productiviteit. De lijnen zijn kort en de communicatie verloopt snel, doordat het een klein team is. Het is wel zaak dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de teamleden, onder leiding van de scrummaster.


Voordeel 3: kortere time-to-market

Scrum-teams werken effectief en leveren snel zaken op. Hierdoor kan er snel feedback komen vanuit de markt, waar vervolgens weer op ingespeeld kan worden. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de time-to-market kort is.


Voordeel 4: toewijding en focus

Het team moet zich honderd procent focussen op zijn taak. Dat vergt toewijding en motivatie van de teamleden. Door zo intensief samen te werken, ontstaat een goede werksfeer en hebben de leden meer plezier in hun werk.


Nadeel 1: het is gecompliceerd

Het is niet gemakkelijk om te leren werken via de scrum-methode. Het is een compleet andere manier van werken dan veel mensen gewend zijn, dus het kost tijd om dit aan te leren. Bovendien vergt het een andere mindset dan bij traditionele softwareontwikkeling. Niet iedereen staat daarvoor open.


Nadeel 2: flexibel werken is lastig

We leven in een tijdperk waarin flexibel werken steeds meer voorkomt. Mensen werken vanuit huis, op flexplekken en buiten kantooruren. Bij werken in een scrum-team is dit lastig, doordat het noodzakelijk is dat de teamleden het grootste deel van de tijd bij elkaar zijn.


Nadeel 3: grote ICT-projecten vergen veel organisatie

In een groot ICT-project kan de situatie onoverzichtelijk zijn. Bovendien werken bedrijven vaak al met andere methoden. Het is dan zaak om te focussen en het project goed te organiseren. Begin met een klein onderdeel, dat is vaak gemakkelijker in te passen.


Nadeel 4: het vergt tijd en commitment

Het management en de directie moeten volledig achter de aanpak staan, anders kan het scrum-team niet goed functioneren. Zij moeten tenslotte beslissingen nemen, prioriteiten stellen en feedback geven. Het kost tijd om de verwachtingen te managen en de wensen en eisen op elkaar af te stemmen.

Wilt u meer weten over werken volgens de scrum-methode? Neem contact op met BI Right! via +31 (0) 73 - 751 95 41 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven