Business Intelligence wordt niet meer alleen geassocieerd met grote organisaties. De technologie achter Business Intelligence wordt laagdrempeliger, onder andere doordat de prijzen van hardware en opslag dalen. Daarmee komt BI binnen handbereik voor veel organisaties. Heeft uw bedrijf een BI-tool nodig? Als de volgende vijf gevallen bij u voorkomen, is het antwoord waarschijnlijk ja. 

 

1. Behoefte aan waardevolle informatie 

Veel organisaties verzamelen gegevens, maar beseffen niet dat dit niet hetzelfde is als informatie. Informatie bestaat uit gegevens die zijn omgebouwd tot een zinvolle, nuttige context, die vervolgens inzicht geven. Om gegevens te analyseren en om te zetten naar informatie, is een Business Intelligence-tool zeer geschikt. Hierdoor krijgt u nieuwe inzichten, spot u eerder trends in bepaalde zaken en kunt u activiteiten eerder finetunen om uw bedrijfsdoelen te behalen. 

 

2. Knelpunt bij de IT-afdeling

Als de IT-afdeling alle bedrijfsgegevens verzamelt en monitort, kan het omslachtig of tijdrovend zijn om een rapport op te vragen. Het maken van rapporten zonder BI-software, in het bijzonder complexe rapporten en dashboards, vereist een rijke technische achtergrond. Daardoor zijn alle niet-technische gebruikers afhankelijk van de IT-afdeling. Een BI-tool met een duidelijke, intuïtieve gebruikersinterface stelt alle gebruikers in staat om eigen rapporten te maken. 

 

3. Excel-spreadsheets voldoen niet meer 

Als uw bedrijf groeit, kan Excel op een gegeven moment niet meer toereikend zijn om alle data en rapportages in bij te houden. Het programma kan traag worden en te weinig mogelijkheden bieden, zoals het real-time uitwisselen en bijwerken van gegevens. Een BI-tool kan eenvoudig gegevens uit verschillende bronnen samenstellen en u een beeld geven van het grotere geheel. Ook basistaken zoals het maken van organisatorische plannen, distribueren en het verzamelen van informatie en het consolideren van meerdere spreadsheets worden opeens een stuk gemakkelijker. 

 

4. Verschillende bronnen combineren is lastig 

Als u nog steeds probeert om gegevens van verschillende bronnen met elkaar te combineren, gaat u dat waarschijnlijk niet gemakkelijk af. Als u eenmaal begint met een BI-tool, om succesvol samen te werken met meerdere bronnen van gegevens, zult u ook ontdekken hoe gemakkelijk het is om aanvullende gegevens bronnen toe te voegen. De mogelijkheden en het inzicht worden dan veel uitgebreider.  

 

5. Het voordeel van KPI’s 

Bedrijven leren snel het verschil tussen rapporten en KPI’s. Hoewel rapporten cruciaal zijn als een startpunt voor elke analyse, maken KPI’s het mogelijk om de kernstatistieken te laten zien die belangrijk zijn bij bedrijfsmatige beslissingen. Zo vertellen de bedrijfsgegevens u welke gebieden in uw bedrijf het goed of minder goed doen, waardoor u sneller kunt ingrijpen. Dit is één van de grote voordelen van Business Intelligence. 

 

Kortom: ieder bedrijf heeft voordeel bij een goede BI-tool. Het helpt om uw bedrijf op basis van informatie te runnen, in plaats van alleen op intuïtie. Daarbij hoort uiteraard ook een goede BI-strategie. BI Right! kan u helpen bij iedere stap op weg naar Business Intelligence in uw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven