Veelvoorkomende vraagstukken op het gebied van human resources zijn bijvoorbeeld de productiviteit, personeelswerving, het voorkomen van discriminatie en het organiseren van trainingen. Ieder bedrijf heeft hiermee te maken en het is aan de HR-manager of directeur om deze vraagstukken te managen. Onderstaande onderwerpen komen terug bij vrijwel iedere organisatie. 

 

1. Productiviteit

Een belangrijk doel van de afdeling personeelszaken is ervoor zorgen dat de medewerkers zo productief mogelijk kunnen zijn. Dat leidt namelijk tot een beter bedrijfsresultaat. HR-medewerkers denken daarom goed na over het aantal mensen per dienst, teamopdrachten, bonussen en het hooghouden van de moraal. Deze factoren kunnen veel samenhang hebben, dus het is belangrijk om erop te letten dat veranderingen in één bepaald gebied geen invloed hebben op een ander gebied. De uitdaging is om wijzigingen door te voeren zonder het budget te overschrijden. 

 

2. Werving 

HR-medewerkers zijn mede verantwoordelijk voor de werving van nieuwe werknemers. Dat doen zij bijvoorbeeld door banenmarkten te bezoeken en promotionele mailings te versturen. Door de globalisering concurreren bedrijven met elkaar over de hele wereld, in plaats van slechts een klein gebied of land. Bovendien zijn mensen tegenwoordig op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Soms moet een bedrijf bijvoorbeeld bonussen of andere voordelen bieden, omdat werknemers op zoek zijn naar een baan met zekerheid in een economisch onstabiele situatie. 

 

3. Training 

In vrijwel iedere organisatie is training en opleiding essentieel, want ieder bedrijf heeft zijn eigen beleid en procedures die medewerkers moeten volgen. De HR-afdeling moet ervoor zorgen dat de training plaatsvindt zonder de dagelijkse werkzaamheden en projecten te onderbreken. Ook houdt de afdeling rekening met de agenda en het budget van het bedrijf. 

 

4. Discriminatie 

Diversiteit wordt gewaardeerd binnen veel bedrijven, want het voorziet in verschillende denkwijzen en ideeën, wat de productiviteit ten goede komt. Het gevoel van gelijkheid is positief voor de teamgeest. HR-afdelingen zijn verantwoordelijk voor diversiteit in de verschillende afdelingen. Veel organisaties hebben regels die discriminatie moeten voorkomen, dus de HR-afdeling moet hier rekening mee houden bij het selecteren van personeel. Ook moet er een goede klachtenafhandeling plaatsvinden als er klachten zijn. 

 

5. Conflictoplossing 

In iedere organisatie vinden conflicten plaats. Het onderzoeken van klachten en het oplossen van conflicten behoort ook tot de taken van de HR-afdeling. Als conflicten niet opgelost worden, kan dit bijvoorbeeld leiden tot ontslagen. Dat kost het bedrijf uiteindelijk geld. 

 

6. Veiligheid 

Werknemers maken gebruik van materialen die kunnen resulteren in ongelukken of gezondheidsproblemen. Zelfs een bureau dat niet goed afgesteld is, kan voor lichamelijke klachten-zorgen. De HR-afdeling moet dit scherp in het oog houden en onderzoeken of medewerkers met onveilige materialen werken. 

 

7. Voordelen 

Vrijwel alle bedrijven bieden een aantal voordelen voor de werknemers, denk aan ziektekostenverzekering, levensverzekering, een tandheelkundig plan en productkortingen. Als werknemers uit dienst gaat, eindigen de voordelen meestal ook. De HR-administratie moet de administratie hiervan bijhouden. 

 

8. Uitbesteding 

Bij outsourcing besteden bedrijven werk uit aan onafhankelijke partijen buiten het bedrijf, in plaats van interne medewerkers. Meestal gaat het om freelancers die hun eigen belastingen en verzekeringen betalen. Outsourcing is een van de meest voorkomende human resource-kwesties. Veel bedrijven prefereren het inhuren van freelancers in plaats van het creëren van meer overheadkosten door het aannemen van vaste medewerkers. 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven