Mobiele BI maakt organisaties toegankelijker, flexibeler in besluitvorming en optimaler in operationele ondersteuning.

BI is vaak het werk van hoogopgeleide analisten die door middel van zakelijke data op zoek gaan naar manieren om de service te verbeteren, de concurrentie voor te zijn en het genereren van winst. Het is waar dat traditionele Business Intelligence en analytics systemen vaak aan de specialist voorbehouden zijn. Systemen zoals Microsoft BI of Cognos worden vaak gebruikt om zeer specifieke zakelijke problemen op te lossen.

Deze hulpprogramma's zijn afhankelijk van complexe algoritmen; een goed begrip van de zakelijke gegevens en gekwalificeerd personeel om het beste gebruik uit het systeem te halen, zijn dus vereisten. Er worden bijvoorbeeld systemen gebruikt om ter plaatse fraude in banken en credit card transacties op te sporen of ter verdediging van gebieden, van inkoop tot medische logistiek.

Hoewel krachtig, zijn deze grootschalige Business Intelligence (BI) toepassingen ook vaak statisch, gefocust op historische gegevens en vertrouwend op opgeleide analisten om het grootste effect te sorteren. De afgelopen jaren is een ware trend ontstaan in het zoeken van bedrijven naar een toegankelijker, meer lichtgewicht en meer flexibelere vorm van BI. Eén van de belangrijkste redenen voor die trend is een verlangen BI vanaf mobiele apparaten te bereiken.

In het hogere zakelijke segment zien we meer en meer directe gebruikers van BI. Na e-mail, is BI de meest populaire toepassing.

Leidinggevenden, maar ook bijvoorbeeld operations managers, willen meer directe toegang tot de rijkdom van data die in BI systemen wordt bewaard. Zij willen meer toegankelijke informatie, inclusief een goede visualisatie van de gegevens verzameld door BI en krijgen toegang tot een lager niveau van detail en analytische power. Dat soort BI leent zich uitstekend voor mobiele apparaten. Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van BI buiten kantoor. Door de huidige technologie kan men inloggen vanaf een smartphone of Tablet om sneller beslissingen te kunnen nemen. BI is democratischer geworden en meer werknemers profiteren ervan op een dagelijkse basis. BI was van een elite groep  gebruikers waar acties uren of weken konden duren. De mobiele toegang levert directe en makkelijkere, en vooral snellere besluitvorming op.

Mobiele BI volgt het pad, ingesteld door die andere cross-functioneel zakelijke toepassing, e-mail en ontwikkelt zich op een vergelijkbare manier. Hoewel weinig gebruikers ervoor kiezen om via mobiele e-mail ellenlange complexe berichten te typen, heeft dat de groei van mobiele e-mail niet gestopt. De meeste gebruikers checken hun mobiele e-mail vaak tijdens de werkdag, tijdens vrije tijd en onderweg om op de hoogte te blijven.

Hoewel statische rapportageprogramma's hun toepassingen hebben bestaat er de mogelijkheid om een fundamentele analyse zoals "What if" berekeningen uit te voeren en conclusies terug te schrijven of nieuwe gegevens aan te dragen die een volledig geoptimaliseerde mobiele BI tool markeert.

De nieuwere generatie van mobiele BI-applicaties maakt meer gebruik van de functies van het apparaat, zoals informatie over de locatie via GPS en camera's. Locatiebewuste systemen kunnen dan vooraf informatie filteren die aan een gebruiker wordt gepresenteerd: een regionale manager in de detailhandel ziet dan als eerste schermen alleen details van lokale winkels. Smartphonecamera's kunnen gebruikt worden om gegevens over omstandigheden en bewijs te leveren van gebeurtenissen, zoals een (af)levering of een veldreparatie, naar een centrale analytics-systeem.

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven