Het kiezen van een Business Intelligence-oplossing is nog niet zo eenvoudig. Als een bedrijf investeert in een dure tool die vervolgens niets oplost, heeft men er weinig aan. Hoe voorkomt u dit? En hoe maakt u dus wél de juiste keuze? BI Right! helpt u graag een handje. 

Wensen en eisen 

De wensen van het bedrijf moeten voorop staan bij de keuze voor een BI-oplossing. Daarin speelt de IT-afdeling een belangrijke rol. Door het stellen van de juiste vragen, ook aan de gebruikers, wordt het eisenpakket duidelijk. Het is ook van belang om te weten waar het bedrijf op wil sturen. Pas als dat helder is, kan een goede beslissing worden genomen. Bovendien geldt: een BI-tool kan nooit een goede manager vervangen.  Als het op de juiste manier wordt ingezet, kan het wel meer inzicht geven in wat een bedrijf doet. 

Verschillen

De aanschaf van een BI-oplossing alleen lost nog niets op. Het bedrijf moet namelijk zelf nog een datawarehouse inrichten, zorgen dat de presentatielaag goed is en dat de rapporten en views ingericht zijn. Als het bedrijf weet welke gegevens er nodig zijn, maakt het minder uit voor welk pakket er gekozen wordt. Er zit wel verschil in de pakketten als het gaat om schaalgrootte en geavanceerdheid. Denk aan uitgebreide rekenmogelijkheden of mooie visualisaties. 

Andere zaken

Bij de aanschaf kunt u ook letten op de aansluiting op de bestaande configuratie. En het is slim om te kiezen voor een pakket dat bekend is, zodat er genoeg consultants te vinden zijn die ondersteuning en onderhoud kunnen bieden. Flexibiliteit is een andere vereiste: aanpassingen moeten eenvoudig te maken zijn. Kies ook niet per se voor het duurste pakket, maar liever voor actuele technologie. Het is een illusie dat één tool alles in zich heeft voor gebruik op lange termijn. 

Voordelen

De juiste BI-tool kan inzicht geven in het verleden, maar kan ook helpen sturen. Op basis van gegevens en analyses kunnen bijvoorbeeld voorspellingen worden gedaan. Daarom is het zo essentieel om de keuze voor een tool goed af te wegen, gebaseerd op een duidelijk beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden van Business Intelligence. 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven