Projectmanagement kan stressvol en veeleisend zijn. U heeft goede managementvaardigheden nodig om ervoor te zorgen dat het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen van de klant. Een aantal zaken wordt vaak vergeten bij projectmanagement. Dit lijstje helpt u graag een handje met het herinneren van deze zaken. 

1. Leer duidelijk en overtuigend spreken voor publiek

Voordat het project van de grond komt, moet men het vaak presenteren aan belanghebbenden. Zij kennen niet altijd het vakspecifieke jargon, dus het is belangrijk dat u duidelijk weet uit te leggen waar het precies om draait. Oefening baart kunst, dus investeer hier tijd in. U heeft maar één kans op een goede eerste indruk!

2. Denk aan de behoeften van het publiek 

Wanneer u uw idee presenteert, bestaat het publiek wellicht uit verschillende niveaus binnen de organisatie. Onderzoek vooraf wie er aanwezig zijn en wat hun behoeften zijn. Zo kunt u uw presentatie beter toespitsen op de verschillende luisteraars. 

3. Motiveer het team

Als u het team vanaf het eerste moment weet te inspireren en motiveren, is dat gedurende het hele project een voordeel. Moedig de teamleden aan en stel heldere doelen. Zo schept u duidelijkheid. Een verward of gedemotiveerd team leidt tot een mindere kwaliteit van het project. Geef ook regelmatig complimenten, dat is goed voor de motivatie en het zelfvertrouwen.

4. Geef feedback 

Kom regelmatig met het team bij elkaar om de voortgang te bespreken, eventuele deadlines aan te passen en feedback te geven. Zo blijven jullie op het juiste pad. 

5. Houd bij wat er goed gaat

Als u opmerkt dat een bepaald proces heel goed loopt, schrijf dan op wat het is en waarom het zo effectief is. Dit is nuttig bij het informeren van stakeholders en bij toekomstige projecten. 

6. Laat u niet beïnvloeden door te veel andere meningen 

Natuurlijk is het soms prettig om de mening van iemand anders te horen. Te veel meningen kunnen echter ook averechts werken. U bent de projectmanager en uw mening telt. Het is belangrijk om achter uw eigen standpunten te blijven staan. 

7. Houd rekening met onverwachte tegenvallers

Het is belangrijk dat eventuele risico’s van tevoren in kaart worden gebracht, maar er zullen ook onverwachte tegenvallers zijn. Zorg ervoor dat u begrijpt waarom dit soort dingen gebeuren, zodat ze de volgende keer voorkomen kunnen worden. 

8. Leer!

Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen op het gebied van projectmanagement. Dat kan het verloop van uw project veranderen. Ook kunt u hiermee andere projectmanagers helpen en deze kennis gebruiken bij toekomstige projecten. 

9. Neem de tijd om te reflecteren

Wat hebben u en uw team bereikt? Het is belangrijk om daar bij stil te staan, overwinningen te vieren en het team te belonen voor de prestatie. Dit is een mooie afsluiting van het project. 

 

Meer informatie?
Wij bellen u terug!

Relevante cases

BI Right! kijkt goed naar wat het probleem is en zoekt daar vervolgens een geschikte consultant bij. Bovendien hebben ze niet alleen kennis van hun eigen vakgebied, maar weten ze ook hoe het er in onze markt aan toe gaat.  >

De Hartekamp Groep

Claudia de Jongh
Functioneel Analist

Ga naar boven